Wielkanocny catering Białego Królika to propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie dobrą kuchnię oraz wolny czas. Propozycja dań szefa Marcina Popielarza to zarówno świąteczne klasyki jak i bardziej wyszukane potrawy, jest więc z czego wybierać.
Ciekawostką będą na pewno pozycje wegańskie. Marcin, jako ambasador projektu Roślinnie Jemy / Chefs for Change, zawsze dba o to, by nie zabrakło ich w karcie. I tak z wielkanocnych propozycji można skompletować smaczne i oryginalne menu roślinne:
– grzybowe pâté z kasztanami i czarnymi kurkami
– wegańska kaszanka z czarnej marchwi w sosie chrzanowym z białą rzepą
*składniki to sos chrzanowo-ziemniaczany, rzepa i polski pak choi, kaszanka podawana jest w liściu winorośli, barwiona sokiem z czarnej marchwi, w środku znajdują się kawałki soi, a na górze – jabłka
– wegański biały barszcz z jajkiem poche*
*wegańskie jajko na bazie białka sojowego i soli Kala Namak z żółtkiem ze skoncentrowanego umami pomidorowego
– wegański sernik z kiszonych migdałów z pomarańczą
Pozycje te można uzupełnić autorską linią produktów roślinnych Marcina Popielarza – przetworów, konfitur, olejów i słodyczy – tworzonych bez zagęstników oraz substancji wzmacniających smak, produkowanych w naszym siostrzanym obiekcie Leśnym Dworze w Sulęczynie. Słoiczki można zamówić pojedynczo lub w formie oryginalnych zestawów prezentowych.
Więcej: https://quadrille.pl/produkty-roslinne-marcina-popielarza/
W wielkanocnym menu nie zabraknie także flagowych dań Marcina Popielarza, które on sam najlepiej opisuje:
– śledź po kaszubsku
„To tradycyjny produkt województwa pomorskiego, którego receptura została zdekonstruowana, więc sam śledź został zamarynowany w occie spirytusowym i koncentracie pomidorowym. Jako sos pojawia się mocno zredukowany Sos Jacqueline z czerwonej papryki, a jako dodatki: śliwka smażona z cebulą i świeże jabłko. Reszta dodatków (zapiekanka z ziemniaków z pudrem koperkowym oraz kaszubski jogurt) nie jest charakterystyczna dla tego dania, ale pomaga zbalansować smak.”
– przepiórka w sobie własnym z czarnym bzem i burakami
„To polska przepiórka pieczona w całości, z sosem na pieczonych korpusach z przepiórki i porto, podawana z aromatycznym czarnym bzem i burakami.”
– kaszubska zupa rakowa
„Niezwykle esencjonalna zupa gotowana na wywarze rybnym i rakowym, podawana z zaparzanymi kluskami, rakami, beurre noisette z marchewki, selera naciowego i ziemniaka.”
A ze świątecznych klasyków warto wymienić:
– kaczkę polski Pekin z pomarańczowym sosem cumberland
„Jest to cała kaczka faszerowana gęsią wątróbką z rodzynkami i śliwką, rolowana w balotine, gotowana w niskiej temperaturze, a następnie karmelizowana i oblewana galaretką na bazie pieczonych korpusów z kaczki. Do tego serwujemy esencjonalny sos cumberland robione z musztardy i pomarańczy, aromatyzowany kolendrą.”
– pieczony schab wieprzowy świni puławskiej z suszoną śliwką i jarmużem czyli:
„schab solankowany w soli kłodowskiej, następnie faszerowany marynowanym czosnkiem i śliwką i obtoczony w lubczyku i majeranku. Jarmuż razem z wieprzowym sosem demi glace stanowią dodatki tego klasycznego połączenia zimowej kuchni staropolskiej.”
Ofertę cateringową Białego Królika dopełniają wypieki z naszej piekarni: chleb żytni 100% – z czarnuszką i oliwą kaszubską oraz chleb pszenno-żytni – z orkiszem, z Kujawianką i makiem.
Więcej: https://quadrille.pl/o-zaletach-krolikowego-chleba/
Zamówienia przyjmujemy do 30 marca, a odbiór jest możliwy 2 lub 3 kwietnia.
Cała oferta: https://quadrille.pl/oferta/wielkanoc-na-zamowienie/