Produkty roślinne Marcina Popielarza

„Kuchnia roślinna jest naprawdę bardzo bogata i szkoda marnować jej potencjał.” – Marcin Popielarz

Marcin Popielarz, chef patron restauracji Biały Królik w Hotelu Quadrille w Gdyni oraz Biôli Trus w Leśnym Dworze w Sulęczynie, znany jest z zamiłowania do kuchni regionalnej, silnie osadzonej w lokalnych produktach – w tym w dużej mierze warzywach. W trakcie swojej drogi zawodowej z pasją podszedł do dań wegańskich jako ambasador projektu Roślinnie Jemy i Chefs For Change – popularyzującego ten typ menu w trosce o zdrowie i środowisko.

Autorska linia produktów roślinnych Marcina Popielarza powstała z chęci przybliżenia odbiorcom mnogości polskich warzyw i owoców w nieoczywistych połączeniach. To gama przetworów pochodzenia roślinnego, które doskonale współistnieją z codzienną kuchnią, dobrze znaną każdemu z nas, dlatego też doskonale sprawdzają się na każdym stole.

Są to niskokaloryczne konfitury produkowane tylko i wyłącznie z nierafinowanego cukru trzcinowego oraz Erytrolu, esencjonalne oleje na bazie polskiego oleju słonecznikowego oraz oleju rzepakowego (tzw. Oliwy Kaszubskiej), słowem:  kreatywne przetwory warzywne tworzone bez zagęstników oraz substancji wzmacniających smak, tylko klasyczna redukcja i dobrej jakości naturalne przyprawy. Propozycja Marcina Popielarza to także pyszne wegańskie słodycze z ograniczoną ilością cukru bez straty na wyjątkowo zachęcającym smaku.

Celem przyświecającym autorowi było sprawienie, żeby produkty roślinne smakowały wszystkim, nie tylko fanom kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Marcin chętnie dzieli się pomysłami na ich wykorzystanie, a jego zdrowe przetwory to także świetne pomysły na oryginalne prezenty dla bliskich. 

Pełna gama produktów Marcina Popielarza to :

KONFITURY (20 zł / szt.)

– Konfitura Jagoda Kamczacka z Trawą Cytrynową 150 g
– Konfitura Truskawka z Kwiatami Bzu 150 g
– Konfitura Rabarbar z Jałowcem i Granatem 150 g
– Konfitura Rokitnik z Kumkwatem 150 g
– Konfitura Mirabelka z Imbirem 150 g

SŁODYCZE (20 zł / szt.)

– Wegański Pudding Dulce de Leche z Solą Kłodawską 150 g
– Krem Czarna Czekolada z Melasą Buraczaną 150 g
– Kremowy Amarantus z Malinami i Hibiskusem 150 g

OLEJE (30 zł / szt.)

– Olej z Wędzoną Papryką 250 ml
– Olej z Białym Makiem i Rodzynkami 250 ml
– Vege Beurre Noisset (Brązowe Masło) 250 ml

PRZETWORY (20 zł / szt.)

– Chutney z Suszonej Śliwki i Czosnku Niedźwiedziego 150 g
– Ketchup Home Made 250 g
– Warzywny BBQ 250 g
– Pâté Grzybowe 250 g
– Polskie Kim-chi 250 g

Zamówienia: restauracja@bialy-krolik.pl , +48 58 351 03 30

fot. J. Król