„Smak chleba, którym dzielimy się z innymi, nie ma sobie równych.”
Antoine de Saint-Exupéry
W Białym Króliku od zawsze przykładaliśmy dużą wagę do odpowiedniego pieczywa, wybierając najlepszych dostawców dbających jak my o jakość stosowanych składników.
Wraz z rozwojem restauracji przyszedł czas na postawienie na własną produkcję chleba, ale, żeby się to stało, potrzebny był odpowiedni piekarz. To właśnie jego miłość do chleba i zawodowa pasja udzieliła się całemu zespołowi i zapoczątkowała nową aktywność w naszej restauracyjnej kuchni.
Chleb to istotny element menu w wielu krajach, ale w Polsce wyjątkowo urósł on do rangi symbolu narodowego. Objawia się to i w cytatach literackich i w powiedzeniach, których wiele można znaleźć w naszej kulturze. Dowodzi to o wadze chleba zarówno w życiu codziennym, jak i tym bardziej symbolicznym, a także częstokroć odnosi się do czasów, kiedy nie był on tak łatwo dostępny.
Dzisiaj wydaje się, że nie musimy się obawiać o brak chleba, ale jego jakość coraz częściej budzi wątpliwości. Szybkie, sztuczne wypieki stosowane są w coraz to liczniejszych sklepach czy piekarniach. Pieczywo w ten sposób tworzone ma krótki termin przydatności i szybko robi się czerstwe i niezjadliwe. A nikt przecież nie lubi wyrzucać chleba, który dla wielu z nas jest bardziej symbolem niż produktem. Warto więc dokonać właściwego wyboru i postawić na wypieki z dobrego źródła, takie, które mogą poleżeć dłużej i zostaną przez nas zjedzone do końca.
Pieczywo Białego Królika wielokrotnie było chwalone przez restauracyjnych gości. Doceniali oni jego smak, strukturę i świeżość. Nasz chleb nie przypomina pieczywa tostowego, ale pragniemy, aby stał się czymś równie codziennym nie tylko w restauracji, ale i w domach, jak u babci… Nic dziwnego gdyż poza niekwestionowanymi walorami smakowymi posiada on także inne korzystne właściwości.
Przede wszystkim sama produkcja naszego chleba trwa prawie 24 godziny, podchodzimy do niej bez pośpiechu, z cierpliwością i sercem. Po drugie wszystkie nasze chleby tworzone są na zakwasie, a dzięki długiemu procesowi i garowaniu w chłodni tworzą się w nich dodatkowe aromaty. Co więcej takie wypieki są łatwiej przyswajane przez organizm także osób uczulonych na gluten. Wreszcie mąka, którą używamy w naszej produkcji, pochodzi z lokalnych młynów, co ma wpływ na jakość i smak naszego pieczywa.
Ostatnie lata upłynęły nam pod znakiem doskonalenia jakości naszego pieczywa i można śmiało powiedzieć, że jesteśmy gotowi, by jeszcze bardziej się nim dzielić. Dlatego właśnie w lipcu 2022 uruchomiliśmy naszą piekarnię Hewelke Bakery w Browar Hevelius Apartments w Gdańsku – Wrzeszczu (ul. Jana Kilińskiego 7), do której Państwa zapraszamy.
Więcej: http://browarhevelius.pl/hewelke/#piekarnia
Zachęcamy do rozkochania się w naszych wypiekach!
Marta Dworak
PR & Marketing Manager