Biały Królik to restauracja, która stawia na pierwszym miejscu tradycję, polskie produkty, regionalne receptury, ale nadaje im nową oryginalną formę. Nie inaczej będzie w Boże Narodzenie i okresie mu towarzyszącym.
Menu świąteczne, które pojawiło się w restauracji Biały Królik już 27 listopada to tak naprawdę kwintesencja wspomnień z dzieciństwa szefa kuchni, Rafała Koziorzemskiego, który nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez kaczki z czerwoną kapustą, piernika czy śledzia.
Wszystko to będzie częścią menu degustacyjnego, z którego słynie restauracja. Nie zabraknie w nim także tradycyjnego kiszonego barszczu czerwonego, do którego zakwas powstał już miesiąc wcześniej, aby teraz stanowić bazę niepowtarzalnej zupy na wywarze z wędzonych żeber wieprzowych z aromatem z majeranku. Towarzyszyć jej będzie pierożek z twarogiem i ziemniakami.
Na stole pojawi się również krokiet z kapustą i grzybami serwowany w specjalnej panierce, smażony na złoto, a na koniec posypany pudrem z suszonych grzybów i przypalonej kapusty.
Nie do pominięcia jest także śledź po kaszubsku – marynowany przez 24 godziny w marynacie octowej, a potem podany w towarzystwie konfitury z cebuli i śliwki. Całość podkreśla skondensowany sos na bazie wywaru rybnego i papryki.
Natomiast prawdziwy faworyt w świątecznym menu to podwędzana pierś z kaczki, krótko marynowana w dużej ilości soli i cukru z korzennymi przyprawami, a następnie smażona od strony skóry na chrupiąco. Dodatkiem do kaczki będzie czerwona kapusta kiszona z ziołami i gorczycą. W daniu będzie można wyczuć nuty przypalonego pasternaku z brązowym masłem, jak również sosu na bazie kaczych kości i suszonego kwiatu hibiskusa.
Kwintesencja Świąt i ich niepowtarzalnego smaku to z kolei deser – piernik z pigwowcem w klasycznych nutach smakowych zaprezentowany w formie ustrojonej choinki, przy której stoi prezent, a całość otacza śnieg zrobiony z suszonego jogurtu.
Serdecznie zapraszamy do Białego Królika, by poczuć magię zbliżającego się Bożego Narodzenia !
Więcej o menu: https://quadrille.pl/app/uploads/2018/11/menu_27.11.2018_web.pdf
Rezerwacja: restauracja@quadrille.pl , +48 58 351 03 30